Hopp til innhold

2025-05-16
Öppna som pdf

Särskilda villkor för Fjordkraft Företag AB

1. Överenskommelse

1.1. Avtalsförhållandet

Dessa särskilda villkor (”Särskilda Villkoren”) gäller från och med den dag Fjordkraft Företag AB (Fjordkraft) har godkänt kundens beställning. Parternas fullständiga avtal består av ett avtalsformulär och de Särskilda Villkoren, samt EL2012N(REV) (”Allmänna Villkoren”), utgivet av Energiföretagen Sverige (samtliga handlingar fortsättningsvis benämnt som ”Avtalet”).

Vid en eventuell konflikt gäller primärt bestämmelserna i avtalsformuläret och sekundärt de Särskilda Villkoren före bestämmelser i de Allmänna Villkoren.

1.2. Kundens godkännande och ansvar vid leveransbyte

Vid ingående av elavtal godkänner kunden att Fjordkraft:

(1) Säger upp eventuella avtal med avtalsmäklare/förmedlare;

(2) initierar och rapporterar bytet av leverantör till nätägaren; och

(3) tar del av mätvärden från nätägaren.

Kunden är införstådd i att kommunikation med ovanstående tredje part(er) kan kräva kundens fullmakt. Det åligger kunden att tillhandahålla sådan fullmakt för att Fjordkraft ska kunna genomföra ett leveransbyte.

Utöver vad som framgår av de Allmänna Villkoren ska kunden, vid ingående av detta Avtal, ansvara för följande:

(1) att förse Fjordkraft med nödvändig kund- och anläggningsinformation så att Fjordkraft kan genomföra ett leverantörsbyte; och

(2) att meddela Fjordkraft och nätägaren om in- och utflyttning så att Fjordkraft kan påbörja elleveransen.

Kunden ansvarar för att utan dröjsmål meddela Fjordkraft om eventuella förändringar som kan ske mellan avtalstecknandet och påbörjandet av elleveransen.

Vid byte av leverantör till Fjordkraft har Fjordkraft inga skyldigheter om kunden bryter mot ett bindande avtal med en annan leverantör. Kostnader och ansvar till följd av avtalsbrott måste regleras mellan kunden och kundens avtalspart.

1.3. Villkor för tecknande eller ändring av Avtal

Kunden är skyldig att lämna den information som Fjordkraft behöver för att Avtalet ska kunna ingås och genomföras. Detsamma gäller om avtalsförhållandet omfattar flera juridiska personer på kundens sida. Dessa anses vara solidariskt ansvariga för samtliga villkor i Avtalet. Ingående, ändring eller uppsägning av kundens Avtal får endast genomföras av behöriga företrädare med firmateckningsrätt för kunden.

Uppsägning av Avtalet ska ske skriftligen. Kunden kan säga upp sitt elavtal avgiftsfritt med femton (15) dagars meddelande därom. Om Avtalet inkluderar prissäkringspositioner ansvarar kunden för att reglera dessa i enlighet med punkt 10 (Uppsägning och avräkning av kundens finansiella prissäkringspositioner).

Kunden ska inom fem (5) arbetsdagar informera Fjordkraft om eventuella ändringar i ägandet och företagets juridiska status, t.ex. ändringar i bolagsform, fusion eller delning så att Fjordkraft kan uppdatera kund- och fakturainformation.

1.4. Kreditvärdighet och säkerheter

Fjordkraft har rätt att göra kreditbedömningar av kund innan ett Avtal ingås och under avtalsförhållandet kan Fjordkraft när som helst kräva en garanti eller annan säkerhet, förutsatt att det finns ett rimligt skäl i enlighet med punkt 4.1 (Uppsägning av avtalsförhållandet). Omfattningen och karaktären av en sådan säkerhet beror på risken och avgörs av Fjordkraft enskilt, med de begränsningar som följer av de Allmänna Villkoren.

1.5. Sekretess

Respektive part åtar sig härmed att inte utan att först ha inhämtat den andre partens skriftliga

godkännande, direkt eller indirekt utnyttja eller för tredje part avslöja information rörande Avtalet

eller konfidentiell information om den andra parten som part mottagit med anledning eller till följd av Avtalet.

Parternas respektive åtagande ovan ska dock inte tillämpas på:

a) avslöjande av information som är nödvändigt till följd av domstols- eller myndighetsbeslut;

b) avslöjande som är nödvändigt till följd av tillämplig lag, börsregler eller motsvarande regler;

c) information som part kan bevisa innehades av denne innan den mottogs från den andra

Parten; eller

d) information som är allmänt känd eller kommer till allmän kännedom på annat sätt än genom brott mot avtalet.

Oavsett ovan får konfidentiell information spridas fritt och distribueras internt inom bolaget eller till bolag inom samma koncern. Vid brott mot denna punkt 1.5  har den part vars rätt till tystnadsplikt åsidosatts, rätt till ersättning.

2. Mätning och avräkning av fysisk elförbrukning

2.1. Avräkning av fysisk elförbrukning

Den fysiska elförbrukningen avräknas enligt Nord Pools spotpriser för det prisområde där kundens anläggning är belägen multiplicerat med kundens faktiska förbrukning under avräkningsperioden. Avräkningen sker i enlighet med den av nätägaren angivna tillämpliga tidsupplösningsstandarden för den aktuella mätpunkten.

För anläggningar med tim- eller 15-minutersupplösning faktureras kunden enligt den tillämpliga tidsupplösningsstandard för den relevanta mätpunkten som anges av nätägaren.

För månadsmätta anläggningar avser kostnaden för inköp av el ett volymvägt genomsnitt enligt schablon av föregående månads spotpriser i svenska kronor för Fjordkrafts inköp och för det elprisområde som kundens anläggning är belägen i.

2.2. Mätning av fysisk elförbrukning

Mätning av elförbrukning utförs av nätbolaget i enlighet med nätbolagets villkor om mätning och avräkning. Fjordkraft använder mätdata från nätägaren vid avräkning av kundkonton. Fjordkraft har alltid rätt att kräva att anläggningen mäts i minsta tillgängliga intervall.

Fördelningen av det finansiella säkringsresultatet kommer att baseras på Fjordkrafts standardiserade förbrukningsprofil och anläggningens avtalade volym. 

Om Avtalet omfattas av punkt 9.3. (Diskretionär Förvaltning) kommer eventuella korrigeringar av förbrukningsvärden från nätbolaget inte att påverka den finansiella fördelningen av resultaten från en eventuell prissäkring.    

2.3. Fel i mätning eller fakturering av elförbrukning

Vid fel i mätdata som meddelats av nätbolaget, felaktig hantering av mätdata eller faktureringsfel kan Fjordkraft eller kunden kräva korrigering av det fakturerade beloppet för den tid som felet kan påvisas.

Som huvudregel gäller att korrigeringen ska faktureras vid efterföljande fakturering efter att felet blivit känt.

3. Pris och betalningsvillkor

3.1. Pris

Fjordkrafts tjänster levereras i enlighet med avtalad produkt och pris. Alla priser som anges i Avtalet är exklusive moms.

Utöver spotpriset för fysisk el för det elområde där anläggningen är belägen tillkommer ett avtalat påslag i öre per kWh. Det faktureras också en fast månadsavgift som är oberoende av elförbrukningen, om inget annat överenskommits.

Elpriset är angivet exklusive tillägg. Dessa tillägg inkluderar eventuellt avtalat påslag, lagstadgade elcertifikat, påslag och kostnader i samband med obalans, kredit- och räntekostnader samt avgifter till eSett, Svenska Kraftnät, Nord Pool och Nasdaq. Tilläggen är rörliga och ska täckas av kunden.

För anläggningar med tim- eller 15-minutersavräkning avser kostnaden för inköp av el Nord Pools spotområdepris under avräkningsperioden i enlighet med tillämpad tidsupplösningsstandard för den relevanta mätpunkten som anges av nätägaren.

Vid ändring av mätmetod enligt nätägarens bestämda mätstandard kommer priset att anpassas till den nya tidsupplösningen. Information om Fjordkrafts produkter, tjänster och priser finns på Fjordkraft.se.

3.2. Betalningsfrister, dröjsmålsränta och indrivning

Fakturor utställs månadsvis i efterskott. Om inget annat särskilt avtalats förfaller fakturan till betalning fjorton (14) dagar efter fakturadatum.

Vid betalning efter den på fakturan angivna betalningsfristen utgår dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635).

Betalningsförfrågningar, påminnelser och inkasso sker i enlighet med inkassolagen (1974:182).

Kunden äger inte rätt att hålla inne betalning för fakturerad elleverans utöver den del av det fakturerade beloppet som kunden i sådant fall bestrider.

3.3. Leveranssätt för fakturor

Om kunden inte anger en e-postadress för fakturamottagning, eller elektronisk fakturering via Peppol, kommer fakturan att skickas med post.

Det är kundens ansvar att tillse att mottagaradress för faktura är rätt och uppdaterad, oavsett vilket leveranssätt som valts för fakturan.

3.4. Ändring av pris och villkor

Fjordkraft förbehåller sig rätten att göra ändringar i Särskilda Villkoren och prisändringar till följd av ändringar i gällande offentliga avgifter/tillägg, marknadsregleringar, ramvillkor och andra förändringar som påverkar Fjordkrafts verksamhet på slutkundsmarknaden. Sådana prisändringar kommer att läggas till elpriset.

Fjordkraft har rätt att ändra priser med femton (15) dagars varsel och avtalsvillkoren med två (2) månaders varsel, antingen genom meddelande i Mitt Företag, via e-post eller genom annonsering i dagspressen. 

Priser kan justeras årligen i enlighet med förändringar i konsumentprisindex under de senaste 12 månaderna med femton (15) dagars varsel.

För Avtalet gäller de vid var tid senast uppdaterade Särskilda Villkoren och Allmänna Villkoren.

3.5. Betalning och kvittning

Fjordkraft förbehåller sig rätten att kvitta sina egna förfallna fordringar mot kunden i de fall det finns utestående belopp att betala eller någon positiv avräkning för prissäkringspositioner. Denna rätt gäller även i händelse av att kunden går i konkurs, oavsett om konkursboet väljer att inträda i Avtalet.

Vid betalning till Fjordkrafts inkassopartner regleras eventuella överbetalningar mot andra utestående poster i förhållande till Fjordkraft. Om inkassopartnern inte har några andra utestående poster överförs betalningen till Fjordkraft och krediteras kundens konto.

4. Konsekvenser av avtalsbrott

4.1. Leveransavbrott

Fjordkraft har rätt att avbryta elleveransen om kunden inte betalar vid angiven förfallodag, vid förväntad betalningsinställelse utan att ställa säkerhet, eller om Fjordkraft har annan saklig grund att avbryta leveransen. Vid betalningsförsummelse kommer Fjordkraft att meddela kunden sådant förestående avbrott med en tidsfrist om minst femton (15) dagar för betalning i syfte att undvika avbrott eller framtida hävning  av Avtalet.

Utöver betalningsförsummelse anses svag eller försämrad kreditvärdighet samt underlåtenhet att efterleva Fjordkrafts krav på att kunden ska ställa garantier eller säkerheter enligt punkt 1.4 (Kreditvärdighet och säkerheter) utgöra grund för att avbryta leveransen. 

4.2. Hävning

Fjordkraft kan häva avtalet med omedelbar varsel om kunden väsentligt bryter mot Avtalet, inklusive om kunden ansöker om konkurs, inleder skuldförhandlingar, har ansökt om konkurs eller i händelse av andra omständigheter av väsentlig karaktär varpå kunden efter skriftlig anmodan, underlåter att vidta rättelse inom femton (15) dagar från mottagandet av sådan anmodan. Fjordkraft har även rätt att häva Avtalet vid upprepade överträdelser av Avtalet från kundens sida som har föranlett leveransavbrott enligt punkt 4.1 ovan.

Parterna åtar sig att följa alla tillämpliga internationella och nationella sanktionslagar och regleringar, inklusive, men inte begränsat till, sanktioner som antagits av FN, EU och svenska myndigheter. Ingen av parterna ska genomföra transaktioner eller ingå avtal med personer, enheter eller länder som är föremål för sanktioner som förbjuder sådana åtgärder. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, handel, finansiella transaktioner och annan ekonomisk verksamhet. Kunden är skyldig att informera Fjordkraft om kunden får kännedom om ovan nämnda omständigheter. Brott mot dessa sanktionsbestämmelser kommer att betraktas som ett väsentligt avtalsbrott och kan leda till omedelbar uppsägning av Avtalet utan ansvar för Fjordkraft.

I händelse av ett väsentligt avtalsbrott från Fjordkrafts sida kan kunden häva Avtalet. Kunden måste skriftligen meddela Fjordkraft om hävningen med 15 (femton) dagars varsel och bereda Fjordkraft möjligheten att rätt vidta rättelse för att undvika hävning. 

4.3. Skadestånd

Part som bryter mot Avtalet ska ersätta motparten för den direkta skada som uppkommer till följd av avtalsbrottet. Ingen av parterna ansvarar för indirekt skada, såsom utebliven vinst, produktionsbortfall, förlust av data eller liknande.  Fjordkrafts skadeståndsansvar är begränsat till Fjordkrafts påslag på den del av kravet som är felaktigt och/eller överträtts, så länge inga andra begränsningar följer av lag eller förordning. 

För kunder med 50 eller fler anställda och vars omsättning eller balansomslutning uppgår till eller överstiger 10 miljoner euro per år har Fjordkraft rätt att kräva ersättning för utebliven vinst och administrativa kostnader, samt ett avtalsvite på 10 % av den beräknade återstående fakturerbara elkostnaden.

Båda parter är skyldiga att begränsa sina förluster.

4.4. Annulleringar och ändringar

I händelse av annullering av leverans eller retroaktivt produktbyte kommer resultatet av eventuell prissäkring inte att korrigeras.

5. Överlåtelse av avtalet

Part har inte rätt att utan den andra Partens föregående skriftliga godkännande överlåta, pantsätta eller på annat sätt disponera över eller upplåta säkerhetsrätt avseende sina rättigheter eller skyldigheter enligt Avtalet till förmån för tredje man. Part ska som utgångspunkt lämna sitt godkännande om inte sakliga skäl föranleder annat.

Utan hinder av det förgående har dock Fjordkraft rätt att överlåta sina rättigheter och skyldigheter enligt Avtalet till ett företag inom samma koncern som Fjordkraft. Därtill har Fjordkraft rätt att överlåta fordran till inkassoföretag.

6. Valutahantering och valutaväxling

Den nordiska elmarknaden handlas i EUR på elbörserna. Fysiska och finansiella elleveranser från Fjordkraft till kunder faktureras i SEK om inte annat avtalats. Vid leverans används Nord Pools växelkurs för konvertering från EUR till SEK.

Vid återbetalning av belopp som ursprungligen baserats på elpriser noterade i EUR, men som fakturerats i SEK, ska återbetalningen ske i SEK. Växelkursen för konvertering från EUR till SEK ska vara densamma som den av Nord Pools fastställda valutakurs som användes vid den ursprungliga faktureringen. Detta gäller oavsett om återbetalningen sker helt eller delvis, och oavsett orsak till återbetalningen.

7. Kommunikation

Genom att ingå Avtalet samtycker kunden till att få marknadsföring, information om elavtalet och kundförhållandet under avtalsperioden.

8. Tvister

Svensk rätt ska tillämpas Avtalet.

Om kunden är missnöjd bör kunden i första hand vända sig till Fjordkrafts kundtjänst. Om ärendet inte löses där på ett för kunden tillfredsställande sätt, kan en fortsatt tvist i vissa fall även prövas utanför domstol av Energimarknadsinspektionen inom ramen för dess tillsyn.

Med undantag av tvister som prövas av Energimarknadsinspektionen, ska alla tvister som uppstår i anledning av avtalet slutligt avgöras genom skiljedomsförfarande administrerat av SCC Skiljedomsinstitut (SCC). Regler för Förenklat Skiljeförfarande ska tillämpas om inte SCC med beaktande av målets svårighetsgrad, tvisteföremålets värde och övriga omständigheter bestämmer att Skiljedomsregler ska tillämpas. I sistnämnda fall ska SCC också bestämma om skiljenämnden ska bestå av en eller tre skiljedomare.

Skiljeförfarandets säte ska vara Stockholm. Språket för farandet ska vara svenska.

Skiljeförfarande som påkallats med hänvisning till denna skiljeklausul är föremål för sekretess. Sekretessen omfattar all information som framkommer under förfarandet liksom beslut eller skiljedom som meddelas i anledning av förfarandet. Information som inte omfattas av sekretess får inte i någon form vidarebefordras till tredje person utan den andra Partens skriftliga samtycke.

Denna skiljedomsklausul ska vara bindande för nuvarande samt framtida avtalsparter, inklusive rättsinnehavare, övertagare, eller andra som i någon form inträder i Avtalet.

9. Fjordkrafts avtalskategorier

9.1. Köp av fysisk el

Vid köp av fysisk el ingås ett elavtal mellan Fjordkraft och kunden om leverans av el i det relevanta prisområde där den fysiska elleveransen sker.

Vid förbrukningsavtal åtar sig Fjordkraft att leverera motsvarande mängd el som förbrukas vid den individuella förbrukningstidpunkten. Fysiska elköp är kopplade till kundens faktiska elförbrukning.

Vid produktionsavtal åtar sig Fjordkraft att köpa överskottsproduktionen från kundens produktionsanläggning.

9.1.1. Avtal om rörligt pris

Det levererade elpriset är Fjordkrafts inköpspris. Inköpspriset avser spotområdepriset med de tillhörande tillägg som anges i punkt 3.1. (Pris).

Ett volymvägt genomsnittspris för månaden visas på fakturan.

Avtalet löper tillsvidare och kan sägas upp skriftligen med 15 dagars varsel.

9.1.2. Produktionsavtal

En produktionskund är en kund som har överskottsel som kan matas in i nätet under enskilda timmar. Produktionskunder som ingår ett produktionsavtal med Fjordkraft måste ha ett elavtal för sin elförbrukning och ett elavtal för den överskottsproduktion som matas in på nätet. Det är en förutsättning att produktionskunder är förbrukningskunder hos Fjordkraft.

För att kunna ingå ett produktionsavtal med Fjordkraft förbinder sig kunden att teckna ett separat inmatningsavtal med det nätbolag som produktionsanläggningen är ansluten till.

Uttag av el och leverans av egenproducerad el ska ske vid samma anslutningspunkt. Produktionskunden ska ha en produktionsanläggning som är ansluten till elnätsbolaget.

Produktionskunder får ett elavtal för produktion av överskottsel samt ett elavtal för sin förbrukning.

Betalning för överskottsel som levereras till Fjordkraft är spotpriset minus ett avtalat påslag och kostnader i samband med obalans, samt avgifter till eSett och Svenska Kraftnät. Kostnaderna är rörliga och ska täckas av kunden. Påslaget kan ändras med femton (15) dagars varsel. Fjordkraft betalar månadsvis i efterskott för överskottsproduktion baserat på den produktionsvolym som erhållits från nätbolaget, såvida det inte uppstår förseningar i mottagandet av produktionsdata från nätbolaget.

Avtalet löper tillsvidare och kan sägas upp skriftligen med 15 dagars varsel.

9.2. Rådgivande förvaltning

Vid rådgivande förvaltning handlar Fjordkraft prissäkringar för kundens räkning och risk baserat på kundens order i varje enskilt fall.

I leveransen ingår en överenskommen volym per mätpunkt. Den avtalade volymen anges av kunden vid startdatum om inte parterna kommer överens om annat skriftligen. Prissäkringar levereras i månadsupplösning och vid avräkning fördelas den säkrade volymen per månad lika mellan månadens alla timmar. Den avtalade volymen fördelas månadsvis över året i förhållande till den definierade förbrukningsprofilen.

Kunden äger de prissäkringspositioner som Fjordkraft har ingått för kundens räkning och kunden bär därmed marknadsrisken. Kunden äger sina säkringspositioner från den tidpunkt då Avtalet ingås.

Om Avtalet avslutas innan prissäkringspositionerna har levererats, genereras en avräkning för de återstående prissäkringspositionerna som ägs av kunden. Prissäkringspositionerna resulterar antingen i en finansiell vinst eller i en finansiell förlust för kunden, beroende på marknadsvärdet på prissäkringspositionerna vid Avtalets slut.

9.2.1. Prissäkringsavtal

Det levererade elpriset är ett avtalat pris för en överenskommen volym under en överenskommen period som anges i Avtalet. En områdesprissäkring görs per prisområde och handel sker för de prisområden där anläggningen/anläggningarna är geografiskt belägna. Fysisk förbrukning som avviker från avtalad volym, kommer att avräknas mot spotpris med de tillhörande tillägg som anges i punkt 3.1. (Pris) och volym visas som över- och underförbrukning på fakturan.

Kunden väljer den volym som ska prissäkras. Den avtalade volymen kommer att fördelas över året enligt en av Fjordkrafts tillgängliga förbrukningsprofiler i enlighet med Avtalet med kunden.

Vid begäran om ändring av avtalad volym ska kundens samtycke inhämtas senast den 15:e i månaden innan en ändring av avtalad volym kan träda i kraft. Den avtalade volymen kan endast ändras från och med den första dagen i en månad och kommer att resultera i ett köp eller försäljning av finansiella säkringspositioner som sker på kundens order och på kundens egen räkning och risk.

Start av leverans av prissäkringsavtal kan endast ske den första dagen i en kommande kalendermånad. Vid start av den underliggande fysiska elleveransen en annan dag än den första i månaden levereras ett elavtal i avtalskategorin under punkt 9.1.1 (Avtal om rörlig pris) fram till nästa månadsskifte.

När prissäkringsavtalet löper ut kommer kunden att överföras till avtal om rörlig pris i enlighet med punkt 9.1.1. om inte annat överenskommits i skrift mellan parterna. Om kunden vill ingå ett nytt prissäkringsavtal för en ny period måste kunden kontakta Fjordkraft för att teckna ett nytt avtal.

9.3. Diskretionär förvaltning

Vid diskretionär förvaltning har Fjordkraft en rätt och en skyldighet att köpa och sälja finansiella instrument på kundens bekostnad och risk utan kundens order eller instruktioner i varje enskilt fall. Kunden ger Fjordkraft fullmakt att genomföra prissäkringar på den finansiella kraftmarknaden och delegerar därmed beslutsfattandet till Fjordkraft.

Kunden ansluter sig till avtalet med en avtalad volym som går in i en total portfölj för samtliga kunder som är anslutna till avtalet för diskretionär förvaltning. Volym avtalas med kunden vid startdatum. Volymregistrering för prissäkringsändamål sker löpande under handelsperioden. Fjordkraft hanterar den avtalade volymen och säkringshorisont för den enskilda portföljen för kundens räkning. Säkringshorisonten för den enskilda portfölj är begränsad uppåt till innevarande år + 2 år och förlängs automatiskt vid ingången till nytt handelsår.

Säkringsgraden kan skilja sig åt mellan handels- och leveranstider på portföljnivå. Portföljens samlade prissäkringsresultat fördelas till kunderna enligt avtalad volym under leveransperioden.

Fysisk förbrukning som avviker från den avtalade volymen kommer att avräknas mot spotpris med de tillhörande tillägg som framgår av punkt 3.1. (Pris).

9.3.1. Mekanisk indexhandel

Mekanisk indexhandel är en underkategori till diskretionär förvaltning. Mekanisk indexhandel bygger på en långsiktig bedömning av marknaden. Strategin bygger på en successivt ökande prissäkring under flera år före leverans och genomförs med hjälp av standardiserade årskontrakt, så kallat systempris, där en lika stor andel av den framtida årsförbrukningen säkras varje handelsdag. Strategin är automatiserad och handeln sker till dagliga observerbara stängningskurser och prissäkras vid köptillfället.

Vid mekanisk indexhandel genomför Fjordkraft prissäkring över samtliga handelsdagar per handelsår. Prissäkring görs mot systempriset. Fjordkraft prissäkrar en procentsats i enlighet med den definierade säkringshorisonten för den aktuella portföljen varje handelsdag och de affärer som genomförs under innevarande handelsår utgör grunden för det säkrade priset för leverans i huvudfonden under de kommande två kalenderåren.

Under handelsperioden säkras portföljen med årskontrakt eftersom standardiserade raka årskontrakt är mer likvida än månads- eller kvartalskontrakt flera år i förväg. Profilering enligt portföljens förbrukningsprofil sker inför leveransåret. Fram till leveransperiodens start får säkringsgraden avvika med +/- 20 procent. När handelsperioden är avslutad och innan leveransåret startar sker en profilering av portföljen utifrån portföljens förbrukningsprofil i månadsupplösning +/- 20 procent. Under leveransperioden kommer faktisk förbrukning och förändringar i den avtalade volym för portföljen att avgöra om säkringsgraden ligger inom +/- 20 procent.    

Indexhandel gäller för en definierad säkringshorisont och en avtalad volym och värdet av säkringen avräknas som ett säkringsresultat i SEK som kommer att resultera i ett tillägg eller avdrag på fakturan beroende på säkringens marknadsvärde under leveransperioden. Säkringshorisonten för den enskilda portföljen är begränsad uppåt till innevarande handelsår och två (2) efterföljande  kalenderår.

Vid begäran om ändringar i avtalad volym ska kundens samtycke inhämtas senast den 1 juli året innan förändringen av avtalad volym ska träda i kraft. Den avtalade volymen kan endast ändras från och med den 1 januari.

Vid indexhandel tar Fjordkraft ut en fast förvaltningsavgift för att täcka administrativa kostnader i samband med förvaltning och prissäkring av portföljen, begränsat till 5 öre/kWh.

Avtalet löper tillsvidare och kan sägas upp skriftligen med 15 dagars varsel. Kunden ansvarar då fortfarande för att reglera sina finansiella prissäkringspositioner i enlighet med punkt 10 (Uppsägning och avräkning av kundens finansiella prissäkringspositioner).

9.3.2. Aktiv förvaltning

Aktiv förvaltning är en underkategori till diskretionär förvaltning. Vid aktiv förvaltning analyserar och övervakar Fjordkrafts Krafthandelsavdelning systematiskt kraftmarknaden och fattar handelsbeslut för kundens räkning. Fjordkrafts Krafthandelsavdelning köper och säljer finansiella derivat på terminsmarknaden baserat på marknadssyn och vald handelsstrategi. All handel sker till Fjordkrafts inköpspris utan marginaler eller tillägg. Fjordkrafts handelsstrategier inom aktiv förvaltning baseras på systempriset.

I den aktiva förvaltningen gör Fjordkrafts Krafthandelsavdelning prissäkringar inom ramen för det mandat som ges för portföljens säkringshorisont och marknadssyn.  Säkringshorisonten för den enskilda portföljen är begränsad till innevarande kalenderår och två (2) efterföljande kalenderåren.

Vid begäran om ändring av avtalad volym ska kundens samtycke inhämtas senast den 15:e i månaden innan en ändring av avtalad volym kan träda i kraft. Den avtalade volymen kan endast ändras från och med den första dagen i en kalendermånad.

Värdet av säkringen redovisas som ett säkringsresultat i SEK, vilket kommer att resultera i ett tillägg eller avdrag på fakturan beroende på marknadsvärdet på säkringen under leveransperioden.

I aktiv förvaltning erhåller Fjordkraft en framgångsbaserad ersättning som är beroende av portföljens förvaltningsresultat. Den framgångsbaserade ersättningen uppgår till 20 procent av förvaltningsresultatet. Om portföljens förvaltningsresultat är negativt är den framgångsbaserade ersättningen 0 SEK.

Vid aktiv förvaltning tillkommer en transaktionsavgift per omsatt MWh i portföljen. Transaktionsavgiften betalas månadsvis i efterskott och är begränsad uppåt till 0,002 SEK/per handlad MWh per månad.

Avtalet löper tillsvidare och kan sägas upp skriftligen med 15 dagars varsel. Kunden ansvarar då fortfarande för att reglera sina finansiella prissäkringspositioner i enlighet med punkt 10 (Uppsägning och avräkning av kundens finansiella prissäkringspositioner).

10. Uppsägning och avräkning av kundens finansiella prissäkringspositioner

Fjordkraft kommer att fakturera avräkning för återstående finansiella prissäkringspositioner vid uppsägning av ett avtal. Kravet på avräkning av prissäkringspositioner ska anses ha uppkommit vid tidpunkten för avtalets ingående. 

I avtal där Fjordkraft har tagit prissäkringspositioner för en kunds räkning äger kunden sin andel av de prissäkringspositioner som Fjordkraft har tagit för samtliga kunders räkning i portföljerna.

Prissäkringspositionerna resulterar antingen en finansiell vinst eller en förlust för kunden beroende på marknadsvärdet vid exit. Marknadsvärde är det värde till vilket Fjordkraft kan sälja kontraktet till en tredje part. Kontrakt i SEK som har en förbrukningsprofil som varierar under året kommer inte att vara observerbara på, eller avräknas direkt på, den finansiella kraftbörsen Nasdaq Commodities. Utgångspunkten för beräkning av marknadsvärdet är de observerbara kontrakten på Nasdaq Commodities, justerade efter förvaltningsportföljens förbrukningsprofil och valuta. Vissa kontraktstyper, såsom EPAD, är mycket illikvida på Nasdaq Commodities och marknadspriset sätts då av producenterna bilateralt.

Grunden för avräkningsberäkningen består av kundens avtalade volym för den återstående säkringshorisonten vid avräkningstidpunkten, justerat efter portföljens förbrukningsprofil. Detta inkluderar även det avtalade priset för den återstående säkringshorisonten samt slutpriset på Nasdaq Commodities från den sista bankdagen innan Fjordkraft mottar meddelande från nätägaren om att leveransen har sagts upp. Om avräkning beror på en beställning av ett produktutbyte i framtiden hos Fjordkraft, används slutkursen från den sista bankdagen innan produktförändringsdatumet inträffar. Om avräkning sker på grund av beställning av ett produktbyte med effekt i det förflutna används slutkursen från den sista bankdagen innan produktbytet registreras i Fjordkrafts system.

Om värdet på prissäkringspositionerna är högre än marknadspriset kommer kunden att få betalt för prisskillnaden. Som en allmän regel kommer Fjordkraft att betala kundens avräkning på löpande basis. Sådan löpande avräkning ska ske på samma sätt som den avräkning som Fjordkraft erhåller från sin motpart. Kunden kan inte kräva avräkning tidigare än den ursprungliga löptiden för prissäkringspositionerna. Fjordkraft kan dock välja att avräkna omedelbart efter att prissäkringspositionerna har avyttrats eller på annat sätt stängts.

Om prissäkringen sägs upp innan avtalet löper ut övergår avtalet till ett avtal om rörligt pris i enlighet med punkt 9.1.1. (Avtal om rörligt pris) om inte annat avtalats, och kunden måste själv reglera de prissäkringspositioner som Fjordkraft har tagit för kundens räkning.

Fjordkraft kan säga upp kundens prissäkring med femton (15) dagars varsel. Fjordkraft har rätt att flytta kunden till den produkt som är mest likartad, eller till ett avtal om rörligt pris i enlighet med punkt 9.1.1 (Avtal om rörlig pris). När det gäller elavtal där det finns prissäkringspositioner måste dessa regleras: en sådan kontantreglering kommer antingen leda till en finansiell vinst eller förlust för kunden beroende på marknadsvärdet vid utträdet.

11. Risk

För förvaltningsavtal inom kategorierna Rådgivande Förvaltning (punkt 9.2) och Diskretionär Förvaltning (punkt 9.3) har Fjordkraft inte något skadeståndsrättsligt ansvar för sina marknadsbedömningar, såtillvida inte ansvar följer av tvingande lagstiftning på området.

Kunden äger och bär marknadsrisk för sin andel av de säkringspositioner som Fjordkraft har tagit. Fjordkraft agerar således i eget namn i förvaltningen av positionerna, men för kundens räkning och risk. Detta innebär att kunden bär risken för eventuell förlust till följd av att elpriset med tillhörande prissäkring är högre än marknadspriset. Detta gäller även marknadsbedömningar som Fjordkraft gör på uppdrag av kunden.

12. Tilläggstjänster

12.1. Mitt Företag

Energirapporteringstjänsten Mitt Företag erbjuds i en Basic- och en Plus-version. Mitt Företag Basic ingår kostnadsfritt i avtalet.

Med Mitt Företag Plus får kunden tillgång till att använda fler funktioner som erbjuds i Mitt Företag. Tillgång till utökad funktionalitet kan beställas i Mitt Företag Basic och har ett pris per anläggning per månad om inte annat avtalats.

Tjänsten faktureras för hela månader. För att få tillgång krävs att elleveransen har startat.

Läs mer om Mitt Företag och aktuella användarvillkor här.

12.2. Ursprungsgarantier

Fjordkraft köper ursprungsgarantier som motsvarar kundens elbehov

Ursprungsgarantier är ett märkningssystem som säkerställer att en mängd energi som motsvarar kundens förbrukning produceras från en viss energikälla. Fjordkraft köper ursprungsgarantier från den typ av energikälla som har avtalats.

Ursprungsgarantier har ett rörlig pris per kWh. Priset kan skilja sig åt beroende på vilken energikälla som ursprungsgarantierna gäller. Ursprungsgaranti Förnybar Mix är standard ursprungsgaranti om inget annat specificerats.

12.2.1. Förnybar

Ursprungsgarantier från förnybara energikällor säkerställer att en mängd energi som motsvarar kundens förbrukning produceras i enlighet med den förnybara energikälla som avtalats vid beställningstillfället.  

De tillgängliga förnybara energikällor som Fjordkraft erbjuder specificerade ursprungsgarantier från är vattenkraft, vindkraft och solkraft.

Dessutom erbjuder Fjordkraft ursprungsgarantier som består av en förnybar mix. Att välja förnybar mix innebär att ursprungsgarantier köps in från olika energikällor som uppfyller klassificeringskraven som förnybara källor.

12.2.2. Fossilfri

Garantier om ursprung från fossilfria energikällor säkerställer att en mängd el som motsvarar kundens förbrukning kommer från fossilfria energikällor.

12.2.3. Bra Miljöval

Bra Miljöval är ett miljömärkningssystem som stödjer projekt som reparerar miljöskador och främjar energieffektivitet. Stödsystemet innebär köp av ursprungsgarantier som är Bra Miljöval-certifierade och har ett rörligt pris per kWh.

12.2.4. EKOenergy

EKOenergy är ett internationellt miljömärkningssystem för el som bidrar till att stödja hållbara klimat- och miljöprojekt. Detta stödsystem innebär inköp av ursprungsgarantier från EKOenergy-certifierade leverantörer och har ett rörligt pris per kWh.

WEB02