
Därför bör du välja ett förvaltningsavtal
Ett förvaltningsavtal innebär att priset på delar av din elförbrukning prissäkras. Det sker genom att Fjordkrafts skickliga elförvaltare köper el till ett fast pris för framtida leverans. Resultatet? En mer förutsägbar vardag för ditt företag.
Det finns två huvudtyper av elavtal: rörligt pris och förvaltningsavtal.
Rörligt pris följer marknadspriset dag för dag och timme för timme. I en marknad med höga priser och stora svängningar blir det svårt att få en överblick.
Det kan göra det utmanande att budgetera för elkostnader – och risken för kostsamma överraskningar är stor, vilket kan påverka lönsamheten.
Flera olika förvaltningsavtal
Med ett förvaltningsavtal har delar av förbrukningen ett förutbestämt pris. Det gör elpriset jämnare och minskar risken.
Fjordkraft erbjuder flera typer av förvaltningsavtal, med olika strategier för hur elen prissäkras.
– Förvaltningsstrategi handlar till exempel om hur stor andel av förbrukningen som prissäkras, och när och hur inköpen görs
- Anniken Engeland, produktchef på Fjordkraft.
– Vissa avtal har högre andel prissäkring på vintern, då priserna ofta är högre än på sommaren. Dessutom varierar tidshorisonten för avtalen, och strategin för när prissäkringen sker.
Förvaltningsavtal ger trygghet
– Generellt sett jämnar förvaltningsavtal ut ditt elpris över tid, säger Engeland.
– I perioder med höga priser, som nu, kan de ge både stora besparingar och ökad trygghet. När elpriset är lågt, som under 2020, kan rörligt pris vara billigare. Ett elpris på 20 öre/kWh kan låta mycket när det rörliga priset är 10 öre – men det är fortfarande ett väldigt bra pris, och långt under vad många budgeterar med. För företag är därför förvaltningsavtal ett tryggt val.
Prata med en rådgivare om du vill veta mer
Så fungerar prissäkring av el
Många tänker att "el är el", men så enkelt är det inte. Elmarknaden består av två huvudsakliga delar:
Elbörsen – Nordpool
Nordpool är en internationell marknadsplats för köp och försäljning av el. Här handlas el till spotpris – ett pris som sätts dagligen.
Varje dag rapporterar elproducenter sin tillgängliga kapacitet, och elbolagen rapporterar sitt behov. Utifrån detta sätts spotpriset för nästa dag.
Terminskontrakt – framtida elköp
Utöver spotmarknaden finns en marknad för terminskontrakt – där el köps till ett fast pris för framtida leverans.
Fjordkrafts elförvaltare köper dessa kontrakt vid strategiska tillfällen för att ge kunderna stabilare och mer förutsägbara priser. Det är grunden för ett förvaltningsavtal.

Vestfolds kommuner sparade 80 miljoner
Med ett förvaltningsavtal från Fjordkraft lyckades kommunerna i Vestfold spara 80 miljoner kronor.
Tre snabba om förvaltningsavtal
Är du osäker på om ett förvaltningsavtal passar din verksamhet? Här är tre vanliga frågor – och svar:
1. Varför välja ett förvaltningsavtal?
Förvaltningsavtal ger jämnare elpriser och mer förutsägbarhet. Har elkostnaden stor betydelse för ditt företags lönsamhet, är det ett bra alternativ.
2. Varför inte välja ett förvaltningsavtal?
Dessa avtal kräver ett långsiktigt tänk. Elförvaltare köper el i god tid baserat på kundernas behov, och det kan ta lite tid innan du ser full effekt av avtalet.
Vill du byta avtal ofta och jaga det lägsta priset från månad till månad, passar inte detta för dig.
3. Spotpris sägs vara billigast – är inte förvaltningsavtal dyrare?
Spotpris är ofta billigast när priserna är låga. Men spotpriset varierar mycket – särskilt under tider på dygnet då företag använder mest el.
Många av Fjordkrafts förvaltningsavtal har historiskt varit billigare än spotpris över tid – även om det inte är en garanti för framtiden.
